Home » Nieuws » Het warehouse als laboratorium voor verduurzaming
01-07-2024
Prologis, de grootste speler op het gebied van logistiek vastgoed, neemt ook de leiding bij verduurzaming.
Op de vele (tien)duizenden vierkante meters betonnen vloeren is veel terreinwinst te behalen, zegt Sander Griffioen, Manager Construction Innovation ‑ Europe. Alle (ver)nieuwbouw moet voor 2040 minimaal 90 procent CO2-reductie laten zien.
De meeste automobilisten realiseren zich het hoogstwaarschijnlijk niet, maar alle distributiecentra en warehouses die ze vanaf de snelweg zien, bevatten enorme hoeveelheden beton. De gebouwen waar (onder meer) onze postpakketten worden verzameld en gesorteerd, hebben betonnen vloeren van fikse afmetingen, variërend van 4 tot wel 40 voetbalvelden. Het verduurzamen van dat beton is een grote uitdaging voor eigenaren van die gebouwen, maar biedt ook prachtige kansen.
In Nederland is de wereldwijd opererende onderneming Prologis (2000 medewerkers, omzet 90 miljard euro) de grootste speler op de markt van logistiek vastgoed. Het aanbod omvat onder meer distributiecentra met een hoge doorvoercapaciteit, gateway- en multi-marketpanden en datacenters. Dankzij zijn schaalgrootte heeft Prologis langdurige relaties met toonaangevende, internationaal opererende klanten, zoals Amazon en DHL.
Bij vastgoed van deze bijna industriële proporties maakt ‘massa’ hoe langer hoe meer plaats voor kwaliteit en duurzaamheid. Een goed voorbeeld is het warehouse van Prologis in Waalwijk. Dat pand werd in 2022 voorzien van een laadkuilvloer van zelfhelend beton. ABT, door Prologis als een belangrijke partner beschouwd, speelde bij de ontwikkeling ervan een belangrijke rol. Bacteriesporen en voedingsstoffen in dit beton kunnen scheurtjes ‘genezen’, waardoor minder wapeningsstaal nodig is. Een zelfhelende betonvloer vergt minder krimpwapening. Dat resulteert in minder CO2-uitstoot. De vloer gaat langer mee en vergt minder onderhoud.
Op weg naar netto nul CO2-uitstoot
Het voorbeeld is tekenend voor de duurzaamheidsambities van Prologis, zegt Sander Griffoen, Manager Construction Innovation – Europe. “Onze ESG-strategie is helder: we willen naar netto nul CO2-uitstoot in 2040. Alles wat wij nieuwbouwen of vernieuwen, plus alles wat aan onze gebouwen is gekoppeld, moet daarom minimaal 90 procent CO2-reductie laten zien. Eenderde deel daarvan komt van embodied carbon (in materiaal opgeslagen CO2, red.), tweederde deel uit de operatie, die we verduurzamen via de inzet van LED-verlichting, warmtepompen en zonnepanelen, ondersteund door lokale energieopslag. Maar ook via de elektrische vrachtwagens die aandokken en kunnen laden bij onze warehouses.”
Niki Loonen (links) en Sander Griffioen (beeld ©Prologis)
Bij elke nieuwbouw maakt Prologis zich sterk voor een certificeerbaar duurzaam bouwplan. In alle panden staat beperking van energieverbruik, afval en CO2-uitstoot voorop. Dat heeft al veelbelovende resultaten opgeleverd. In september 2023 kreeg Prologis het eerste klimaatneutraal-certificaat ter wereld van het International Living Future Institute (ILFI). Dat was voor een gebouw in Nederland: Park Eindhoven DC4. Dit warehouse, gehuurd door GXO, is gebouwd op een voormalige vuilnisstortplaats. Het wordt gevoed door zonne-energie, is gebouwd met zeer duurzame bouwmaterialen (zoals duurzaam beton in de vloer) en heeft daardoor een CO2-uitstoot van netto nul.
Het is een uitdaging om nog verder te komen, erkent Sander, van huis uit civiel ingenieur. “Verduurzamen betekent veranderen, en dat is altijd lastig.” Het betekent dat verandermanagement een belangrijk onderdeel is van zijn werk. “Ik vind het mooi om onze projectmanagers overal in Europa te laten zien hoeveel kansen er zijn. Als je dat kunt onderbouwen met cijfers en resultaten, dan kom je verder. Er is geen innovatie zonder frictie, maar innovatie kan altijd.”
Proefopstellingen voor verduurzaming
Warehouses zijn te zien als proefopstellingen voor verduurzaming. Zonnepanelen op de gigantischedakoppervlakken kunnen bijdragen aan de CO2-neutrale ambitie. Prologis heeft als doel om 1 Gigawatt aan zonnepanelen te realiseren, wereldwijd, en 30 procent daarvan ligt er al – in Nederland. Een andere grote kans ligt bij het beton. Sander: “Bij elk nieuw pand, of we het nu verwerven of laten bouwen, doen we samen met ABT een technical due diligence. In gewoon Nederlands: een analyse van de conditie van de betonnen vloer. We kijken naar dichtheid en dikte, wapening, vlakheid en de staat van onderhoud.”
Prologis en ABT werken al jarenlang samen op dit gebied, ook internationaal. In Nederland was ABT als betonspecialist betrokken bij het eerder-genoemde warehouse in Waalwijk en bij een pand in Tilburg. Daar zijn hoogwaardige vloeren gerealiseerd met duurzame innovaties, zoals circulair beton met hergebruikte grondstoffen en gerecyclede staalvezels, een beton-nabehandeling van volledig natuurlijke componenten, en elektrische afwerkmachines met een verlaagde CO2-uitstoot. Bij de herontwikkeling van een bestaand pand aan de Gyroscoopweg in het Westelijk Havengebied van Amsterdam was ABT ook nauw betrokken. Sander: “Dat pand krijgt een complete facelift: een nieuwe gevel, dakisolatie reparatie van de staalconstructie, nieuwe docks en verbeterde betonvloeren.”
Nieuwe technologieën
De markt voor logistiek vastgoed als geheel maakt een mindere fase door, zo meldde vakblad logistiek.nl begin 2024 op basis van een onderzoek van Buck Consultants. Ontwikkelaars en beleggers kijken de kat momenteel even uit de boom, deels door de haperende economie, deels door een gebrek aan locaties. Naar verwachting komt er dit jaar dan ook minder logistiek vastgoed bij. Opvallend is dat de verhuurbaarheid volgens Buck Consultants sterk verbetert als de eigenaar moderne duurzaamheidsstandaarden hanteert. Sander: “Ik zie de toekomst positief tegemoet. Er is veel aandacht voor verduurzaming. Overal zijn goede initiatieven, links en rechts zie ik startups komen met nieuwe ideeën.” In een focusgroep (waarvan ABT onderdeel uitmaakt) onderzoekt Prologis nu de mogelijke verduurzaming van het ontwerp van alle nieuwe betonnen warehousevloeren in Europa. Daartoe zijn de vloeren in twaalf Europese landen geïnventariseerd en vergeleken en is gekeken naar nieuwe technologieën die het mogelijk moeten maken nog verder te verduurzamen. In een toekomstig project wordt nu onderzocht om een proof of concept op te zetten met drie verschillende vloerontwerpen in één groot warehouse. De focusgroep deelt de bevindingen met Prologis-vestigingen elders ter wereld, zoals de VS, Mexico en Brazilië.
ABT is met zijn betontechnologische expertise en kennis van technische normen actief betrokken bij innovaties die leiden, of al hebben geleid, tot verduurzaming van beton.
Dit artikel is gepubliceerd in devoorjaarseditie van ABT Magazine.